Το Ούζο, είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό, ανισούχοποτό. Σήμερα, το ούζο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΠΓΕ-Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα, το Ούζο έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από Έλληνες και ξένους, που είναι γνωστό ως το εθνικό ποτό της Ελλάδας.

Ανισούχα ποτά βρίσκουμε σε όλη τη Μεσόγειο: Παστίς (Γαλλία), Σαμπούκα (Ιταλία), Μαστίκα (Βουλγαρία), Ρακί (Τουρκία), Αράκ (Αραβικές χώρες).Η παραγωγική διαδικασία του ούζου όμως υπερέχει από τα υπόλοιπα ανισούχα ποτά καθώς προέρχεται από απόσταξη ενώ τα περισσότερα προέρχονται από ανάμιξη ή διαβροχή των αρωματικών σπόρων. Μάλισταη παραγωγική διαδικασία του Ούζου είναι όμοια με αυτήν των εκλεκτών, διεθνώς αναγνωρισμένων αποσταγμάτων, όπως είναι το τζιν. Λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς του, το ούζο έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας και να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό.

ΠΛΩΜΑΡΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ

Το νησί της Λέσβου και ειδικότερα το Πλωμάρι θεωρείται η πατρίδα του Ούζου και όχι τυχαία, μιας και η περιοχή έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή του συγκεκριμένου αποστάγματος. Εδώ, το Ούζο ξεκίνησε να παράγεται το 19ο αιώνα από ελληνικές οικογένειες και αποστάζεται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο, παραδοσιακό τρόπο. Το Πλωμάρι είναι ένας ευλογημένος τόπος τον οποίο η φύση έχει απλόχερα προικίσει. Η γεωγραφική θέση του, που ήταν εμπορικό λιμάνι ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, η θάλασσα και το πλούσιο έδαφος επέτρεψαν στους ντόπιους παραγωγούς να φτιάξουν ούζο εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα, ο γλυκάνισος που φύεται στο χωριό Λισβόρι θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Πλωμαρίου ήταν ταξιδεμένοι κοσμοπολίτες, ναυτικοί και έμποροι, μία εύπορη τάξη που ήξερε να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής, οδήγησεστην ανάπτυξη τουεμπορίου και οι εξαγωγές του Ούζου. Η φράση «Ούζο Πλωμαρίου» αποτελεί επίσης Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, πιστοποιώντας το εξαιρετικής ποιότητας ούζο που παράγεται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ένα ούζο για να ονομαστεί «Πλωμαρίου», θα πρέπει η παραγωγή του να γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το ούζο, είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται από απόσταξη αγνών υλικών της γης. Συγκεκριμένα, ως βάση, χρησιμοποιείται απόσταγμα από σιτηρά, το οποίο τοποθετείται σε χάλκινα καζάνια και αρωματίζεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης, με βότανα και καρπούς, με κυρίαρχο το γλυκάνισο που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΥΖΟ

Το να φτιαχτεί καλό Ούζο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλές παράμετροι και προϋποθέσεις, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι: 1. Η συνταγή: Κάθε ούζο έχει τη δική του μοναδική συνταγή που υποδεικνύει ποια και σε τι ποσότητα βότανα και καρποί θα χρησιμοποιηθούν στην απόσταξη ή πόσες φορές θα περάσει το απόσταγμα από το καζάνι. Μια σωστή συνταγή εξασφαλίζει έναν ισορροπημένο αρωματικό χαρακτήρα και ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα στο ούζο. 2. Τα συστατικά: Η άριστη ποιότητα των συστατικών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να πετύχουμε άριστο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν το νερό που χρησιμοποιείται αλλά και ο γλυκάνισος, το βασικό αρωματικό συστατικό του ούζου. 3. Η τέχνη και η μαεστρία του αποσταγματοποιού: Το μεράκι, η γνώση, η μακρά παράδοση και η ικανότητα του αποσταγματοποιού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αποστάγματος. 4. Απόσταξη, με παραδοσιακή μέθοδο: Βάσει νομοθεσίας για την παραγωγή του ούζου, απαιτείται το 20% τουλάχιστον της αλκοόλης να περνά από τη διαδικασία της απόσταξης, προκειμένου να αρωματιστεί από τα βότανα και τους καρπούς της συνταγής. Κάποιοι παραγωγοί επιλέγουν να δημιουργούν ούζο 100% από απόσταξη. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν καλύτερο ραφινάρισμα, καθώς περνά όλη η αλκοόλη γεωργικής προέλευσης από τη διαδικασία της απόσταξης, δημιουργώντας έτσι ούζο με πιο αρμονικό χαρακτήρα και απαλή υφή. Επίσης, η παραδοσιακή μέθοδος απόσταξης σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος παραγωγής που χαρίζει στο απόσταγμα τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. 5. Έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας

Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ

Το Ούζο στην Ελλάδα σερβίρεται από απεριτίφ μέχρι συνοδευτικό μεζέδων αλλά και φαγητού. Οι γεύσεις που συνοδεύουν το ούζο είναι αντιθετικές και επιθετικές. Ξινό με αλμυρό, γλυκό με πικρό, πικάντικο με δροσιστικό, με το ούζο πάντα κυρίαρχο. Πριν ή μετά το γεύμα. Με κρέας ή ψάρι. Η ώρα του ούζου δεν μόνο ώρα για φαγητό, αλλά και ώρα για την παρέα. Σε πολλές αγορές του εξωτερικού, καταναλώνεται ως χωνευτικό ή σαν σφηνάκι, λόγω της χωνευτικής ιδιότητας των σπόρων και βοτάνων του (Συμβουλή: πρώτα προσθέτουμε το νερό και μετά τον πάγο για να απολαύσουμε στο μέγιστο τα αρώματα του ούζου).